Snowboarden: tips voor beginners (2023)

25 november 2022door MirandaSnowboardtechniekTips

Snowboarden: tips voor beginners (1)

Snowboarden voor beginners staat gelijk aan dikke knieën en blauwe billen van het vallen, ruzie met de sleeplift en erg veel contact met de koude sneeuw. Het klopt dat je als beginnende snowboarder echt even doorzetten. Het is letterlijk vallen en weer opstaan. Maar, met de juiste spullen en goede training kom je na een paar dagen prima de piste af. Ook zonder dat je helemaal bont en blauw bent! Er wordt zelfs gezegd dat de meeste mensen snowboarden sneller onder de knie hebben dan skiën. In dit artikel een aantal tips voor wintersporters die beginnen met snowboarden.

Snowboarden voor beginners

Als beginnende snowboarder moet je beschikken over het nodige doorzettingsvermogen. Beginnen met snowboarden gaat zeker niet eenvoudig. Je staat schuin, hebt één plank onder je voeten en geen stokken om je balans mee te bewaren. De eerste paar dagen zal je denken dat je het nooit zal leren, maar vervolgens ga je snel progressie maken en krijg je er plezier in! Beginners die voor het eerst gaan snowboarden kunnen met een goede voorbereiding alvast voor de optimale voorwaarden zorgen.

 • Voor het eerst op wintersport: wat heb je nodig?
Snowboarden: tips voor beginners (2)

Leren snowboarden gaat met vallen en opstaan!

1. Je outfit: kies voor warme, waterdichte kleding en denk aan bescherming

Als beginner is het belangrijk dat je kleding hebt die je goed droog en warm houdt. Kies voor een snowboardbroek en -jas die lekker warm en goed waterdicht zijn, want of je wilt of niet; je zit toch heel wat keren in de sneeuw. Skibroeken hebben tegenwoordig een goede waterdichtheid, dus als je die al hebt kan dat natuurlijk ook. Wil je blauwe billen voorkomen? Draag dan een crash pant, dit is een broekje met pads die je beschermen bij het vallen en die je onder je snowboardkleding draagt. Daarnaast is het ook aan te raden kniebeschermers om te doen. Er zijn speciale snowboard-kniebeschermers, maar misschien heb je ze nog liggen van skaten of volleybal; deze voldoen ook prima! Ook polsbeschermers en een helm zijn absolute aanraders.

(Video) 10 Beginner Snowboard Tips - First Day
Snowboarden: tips voor beginners (3)

Waterdichte kleding is een must!

2. Ontdek of je goofy of regular bent: met welke voet sta je voor?

Op een snowboard sta je altijd met één voet voor. In snowboardtermen spreek je dan over goofy (rechts voor) of regular (links voor). Er zijn wat trucjes om uit te vinden wat jouw voorkeurshouding is. Doe alsof je een stukje over het ijs wilt glijden, of laat iemand je van achteren een duwtje geven; welke voet heb je nu voor? Kies dan ook deze voet voor om te beginnen met snowboarden. Maak je geen zorgen als je je in het begin hebt vergist; een goede snowboardleraar zal zien dat je beter met je andere voet voor kunt staan. Heel soms zijn er mensen die net zo gemakkelijk de ene als de andere kant uit glijden, maar over het algemeen zal je zien dat de je een duidelijke voorkeur hebt.

(Video) Teaching Complete Beginners How To Snowboard

3. Huur je materiaal de eerste keer

Huur de eerste keer je materiaal als je gaat snowboarden. Zo kun je eerst kijken of je het boardvirus te pakken krijgt, en je loop je niet het risico dat je je beginnersboard snel ontgroeid bent. Als beginner kies je een board dat redelijk flexibel is. Deze snowboards laten zich makkelijk sturen. Laat je niet verleiden tot een mooi (en stijf!) board voor gevorderden, het zal veel langer duren voor je bochten draait. Een goede snowboardshop kan je natuurlijk helpen met het kiezen van het juiste snowboard en boots. Toch liever kopen?

4. Kies de juiste maat schoenen en snowboard

Het is belangrijk dat je snowboardschoenen goed passen en zeker niet te groot zijn. Je hiel dient goed gefixeerd te zijn in de schoen, zodat deze niet omhoog komt als je op je ‘tooside’ staat. Verder dien je de schoen goed te sluiten met de veters of het sluitsysteem, zodat je bewegingen goed overgebracht worden op je snowboard. Twijfel je aan de maat: neem je schoen altijd liever iets te klein, dan iets te groot. De lengte van je snowboard hangt onder andere af van je lengte en je gewicht. Zet je snowboard rechtop; als beginner dient deze dan tussen je borst en neus te komen. Heb je grotere (vanaf maat 44) voeten? Vraag dan in de snowboardshop om een extra breed board, anders ga je met je tenen door de sneeuw!

Snowboarden: tips voor beginners (4)

5. Neem altijd snowboardles

Bij veel mensen leeft het idee dat snowboarden moeilijk zou zijn. Niets is minder waar! De eerste dag(en) is het even lastig en zal je meer vallen dan een beginnende skiër, maar snowboarden is in principe snel te leren. Na de eerste week komen veel mensen al goed van een middelzware (rode) piste af. De belangrijkste tip is eigenlijk: neem les! Ik heb vaak mensen gezien die een middagje een board huren en het zelf gaan uitproberen op een oefenpiste. Naast het risico van blessures heb je ook grote kans dat je jezelf een verkeerde (val)techniek aanleert. Over het algemeen is het makkelijker iets aan te leren dan weer af te leren. Investeer dus in les en je zult zien dat je het veel sneller onder de knie hebt. Zeker als je kiest voor een paar uur privéles. Maar misschien vind je lessen in een groep gezelliger, dan kan natuurlijk ook! Ook is het een goede tip om alvast snowboardles in Nederland te nemen op een indoor (sneeuw)baan. Hierdoor hoef je in de Alpen minder tijd op de oefenpiste door te brengen.

(Video) 10 Tips Every Beginner Snowboarder Should Know

6. Online techniek leren? Nee, maar het is wel een leuke voorbereiding!

Snowboardles nemen van een gediplomeerde snowboardleraar of -lerares is de beste manier om de juiste techniek aan te leren. Je zal merken dat je met een betere techniek ook steeds meer lol in het snowboarden krijgt. Persoonlijk ben ik dus geen voorstander van ‘doe-het-zelf-cursussen’ op internet. Maar je alvast een beetje voorbereiden kan natuurlijk nooit kwaad. Op deze website vind je veel interessante snowboard techniek tips. Maar laat deze tips geen vervanging zijn van snowboardles in de sneeuw. Het is natuurlijk ook altijd een goed idee om eens een middagje te gaan lessen op een indoor skibaan!

 • Snowboarden: hoe overleef je de vlakke stukken?
Snowboarden: tips voor beginners (5)

7. Waar naartoe op snowboardvakantie?

Net als ski-debutanten heb je als beginnende snowboarder niet een enorm groot skigebied nodig. Enkele blauwe pistes, misschien een rode en je hebt de hele week plezier! Hoeveel kilometer? Ik denk dat je als beginner aan 20/30 km piste genoeg hebt. Verder is het fijn als er stoeltjesliften in het gebied zijn. Sleepliften zijn vaak vermoeiend voor (beginnende) snowboarders, maar het is wel goed voor je balans ;-). Onderstaande bestemmingen zijn perfect voor beginners op het snowboard:

 • Ehrwald: een overzichtelijk skigebied met brede, blauwe afdalingen voor beginnende snowboarders
 • Breuil-Cervinia: ideaal gebied om in te leren snowboarden
 • Lofer: klein, maar fijn skigebied om je eerste bochten te leren draaien
 • Les Menuires: direct vanaf je voordeur op je snowboard
 • Winterberg: dichtbij en zeer geschikt voor de eerste meters op het snowboard
(Video) Beginner Snowboard Lesson - Heels, Toes & Straight

Gerelateerde artikelen

meer artikelen

Tips © Spalder Media Group Tips 23 januari 2023 Skikleding: 10 tips voor je wintersportoutfit Geschreven door Miranda Gesponsord © Dachstein West / Erber Gesponsord 19 januari 2023 De 5 leukste activiteiten buiten de pistes in Dachstein Salzkammergut Geschreven door Esther Tips © Spalder Media Group Tips 16 januari 2023 Stinkende skischoenen: wat helpt daartegen? Geschreven door Thijs Gesponsord © Summit Travel Gesponsord 15 januari 2023 5 luxe accommodaties met wellness voor op en top ontspanning Geschreven door Esther Gesponsord © Kitzbühel Tourismus Gesponsord 14 januari 2023 Tips voor de leukste winteractiviteiten buiten de piste in Kitzbühel Geschreven door Mees

meer artikelen

Snowboarden: tips voor beginners (16)

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

(Video) 5 Common Beginner Snowboard Mistakes & Fixes

Meer artikelen van Miranda

FAQs

How hard is snowboarding for beginners? ›

Snowboarding is not difficult to learn, but it does require some time and effort to master the basics. Once you have learned the basics, however, snowboarding can be an enjoyable and rewarding experience. There are a few things to keep in mind when learning how to snowboard.

How can I improve my snowboarding technique? ›

10 Ways To Improve Your Snowboarding Technique
 1. 1) Buy the correct gear for your snowboarding technique. ...
 2. 2) Get fit and increase your strength. ...
 3. 3) Learn everything regular and switch. ...
 4. 4) Watch snowboard videos to improve your own snowboard techique. ...
 5. 5) Record yourself riding.
Jul 19, 2013

What is the key to snowboarding? ›

The key is to weight that front foot first as you lean into the turn. Find your toeside edge with your front foot, and then roll your back ankle over to follow. Many beginner snowboarders try to jam both feet onto the toeside edge at the same time, which leads to hard crashes.

What not to do snowboarding? ›

Check it out below!
 • Ignoring Skating. Skating, or riding with your backfoot unstrapped form your binding and using it to push yourself forward, is a vital snowboarding skill that is often forgotten about in learning guides and videos. ...
 • Rushing Your Turns. ...
 • Leaning Back While Turning. ...
 • Leaning too Far While Riding an Edge.
Jan 25, 2019

Can you learn to snowboard in 2 hours? ›

It can take from one snowboard session on the slopes to 4 – 5 before you're able to properly carve your turns. Once you have mastered the beginner skills, anywhere from 1 to 15 days depending on how many hours you practiced, you'll begin to figure out how to lay your board's edge in the snow.

Can I learn to snowboard in one day? ›

If you maintain your focus, you should be able to pick up the basics of snowboarding in one day. That said, it will take some time to master tricks and other more advanced moves, but that's okay. Once you get the basics down, you can always build on what you've learned.

What is the hardest trick to do in snowboarding? ›

The "triple cork," as it is called, is a move so difficult that it once landed White in the hospital.

What is the hardest part of snowboarding? ›

With snowboarding, it's all about getting on your edges (both heel and toe edges). This is the hardest part but, once it's achieved, you have the fundamental technique of the sport nailed - and can reach a pretty impressive level pretty quickly, especially if you're brave!

Can I teach myself snowboarding? ›

Can you learn to snowboard without lessons? The short answer is yes, but it's not recommended, as you risk injuring yourself or others around you if you're out of control. You won't learn the fundamentals of staying in control and safe on the mountain.

Can you learn to snowboard in 3 days? ›

There is no fixed length of time that it takes to learn how to snowboard. Some people get it in a day or two and some people never get it, no matter how long they try. In between, there is a normal distribution of people with an average probably in the region of three to five days.

How do you not get nervous when snowboarding? ›

Try the 6 tips featured in this post to conquer your fears and excel at snowboarding:
 1. Visualisation.
 2. Mindfulness and breathing.
 3. Positive reinforcement.
 4. Rest and time off the slope.
 5. Reflect and learn from mistakes.
 6. Ride with an instructor.
Sep 6, 2017

How do I get over my fear of speed snowboarding? ›

Learn to control your snowboard speed through turns

Practicing turning, carving, and toe-to-heel and heel-to-toe transitions at speed will help you build up your control and confidence. Smooth edge switching is a prerequisite to riding faster.

What do cool snowboarders say? ›

Steez—This simply means “style.” Crunchy—This translates to “cool.” Knarley—Interchangeable with awesome, sick, rad, etc. Hittin'—This entails going off anything where you could potentially perform a trick (a jump, rail, etc.)

Should you lean back when snowboarding? ›

Keep your edge: One of the most important things to remember when you're first starting out is that you should always ride on one edge or the other. Press down with your toes to ride on your toe-side edge, and lean back on your heels to ride on your heel-side edge.

Why is snowboarding so hard? ›

Snowboarding is a very physically demanding sport. From the outside looking in, it may look like you're just gliding down a slope. The reality is that you're using almost every muscle group in your body to shift weight, turn, stop, and balance.

Is snowboarding high risk? ›

Sprains and fractures are the most common injuries among snowboarders, followed by contusions, lacerations, dislocations, and concussions. A high proportion of snowboarders who are injured are beginners.

Is snowboard harder than skiing? ›

Skiing is usually easier to learn but in order to perfect the sport, you are required to become extremely technical. On the split hand, snowboarding techniques are harder to master but can help quickly achieve impressive levels once nailed.

Is snowboarding easier than skating? ›

Overall, the basics are more forgiving to learn on a snowboard and you'll probably be doing some basic tricks faster. But it's a bit easier to just hop right on a skateboard and cruise around. This is a case where the learning curve is pretty similar for both sports.

Do you have to be physically fit to snowboard? ›

Even if you've stayed fit throughout the year, you'll want to get your body ready to ride longer and better. Snowboarding requires strong legs and ankles for steering, body rotation for turns and a balanced stance to keep you upright as you ride over bumps or uneven terrain.

What are 4 snowboarding terms? ›

Bonk: Hitting a nonsnow object with the snowboard. Boost: Catching air off a jump. Bumps: Moguls or snow mounds. Burger Flip: A halfpipe trick in which the rider goes into the backside wall riding fakie, rotates 180° in the air, and then reenters the pipe doing a McTwist.

What does 10 80 mean in snowboarding? ›

A frontside 1080, or F1080, jump means that the snowboarder is rotating their body, so that their "front" faces down the mountain (or in this case the halfpipe).

Is snowboarding easier or harder? ›

Skiing Or Snowboarding For Beginners? Skiing is generally easy to learn initially but is harder to master. Snowboarding is harder to learn but reaching an advanced level is easier. Although there are exceptions to this rule, it generally holds true and you can use it to inform your snow sports choice.

Why do snowboarders sit down? ›

When a snowboarder points the nose of his board across the fall-line instead of straight down hill, he is now positioned in such a manner that in order to keep from sliding down the hill, he has to be in some more-or-less squatting position which exerts a lot of pressure on the quadriceps if facing downhill (or the ...

What is a 900 snowboarding trick? ›

900 Air: An aerial manoeuvre in which the snowboarder rotates 900 degrees — two-and-a-half spins. Air to Fakie: Any trick in the halfpipe in which a rider approaches the wall riding forward, no rotation is made, and the rider lands backwards.

How flexible should a beginner snowboard be? ›

Softer flexing boards, between ratings 1 and 2 Soft Flex, are perfect for snowboarding beginners due to their easy controllability, even at slow speed. Soft Flex boards are also typically much more forgiving of mistakes, making it physically easier to turn.

Do beginner snowboarders need a helmet? ›

“The risk for beginner and intermediate skiers and snowboarders is higher than most people realize.” Factors that increase the risk of head injury include being male, a beginner, between the ages of 15 and 19, and a snowboarder. Anyone who skis or snowboards should wear a helmet according to Dr.

How long does it take to get better at snowboarding? ›

Depending on your skills, fitness, and whether you take snowboard lessons or learn with friends, Learning basic skills may range anywhere from a single day to an entire season (average of 6 months). Children, teens, and adults can typically learn how to snowboard in as little as one week.

How long does it take to get in shape for snowboarding? ›

Training Schedule for Snowboarding

Start training about six to eight weeks before you plan to snowboard. This will give you enough time to notice the benefits. Do these exercises two to three times a week. In addition, you'll want to alternate exercise days with cardio workouts.

How do I get over my fear of fast snowboarding? ›

Try the 6 tips featured in this post to conquer your fears and excel at snowboarding:
 1. Visualisation.
 2. Mindfulness and breathing.
 3. Positive reinforcement.
 4. Rest and time off the slope.
 5. Reflect and learn from mistakes.
 6. Ride with an instructor.
Sep 6, 2017

Videos

1. Snowboardtechniek: de basishouding
(Nederlandse Ski Vereniging)
2. How to Snowboard - the basics of riding for your first day | REI
(REI)
3. Learn How to Snowboard in 20 Minutes - Your First Day Riding
(Ed Shreds)
4. Live Coaching: Beginner Snowboard Lesson Pt. 1
(Snowboard Addiction)
5. HOW TO SNOWBOARD with REAL BEGINNERS - FIRST TIME to LINKING TURNS
(Malcolm Moore)
6. Beginner Snowboard Tips - First Run of the Season
(SnowboardProCamp)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated: 01/31/2023

Views: 6043

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.